Uprawa selera naciowego – jak uprawiać jadalny seler naciowy?

Uprawa europejskiego selera naciowego to sposób na uzyskanie świeżych liści selera do sałatek i do gotowania. Ten rodzaj selera pochodzi z Europy, gdzie dawno temu był wykorzystywany do celów kulinarnych i leczniczych. Czytaj dalej aby uzyskać więcej informacji na temat selera naciowego.

Czym jest seler naciowy?

Europejski seler cięty pochodził z dzikiego selera, który rósł na bagnach w całym regionie Morza Śródziemnego.  Odmiany selera ciętego rozpowszechniły się w Europie i Azji już w 850 roku p.n.e., hodowane były w celu uzyskania liści o słodszym smaku.

Par-Cel jest holenderską odmianą europejskiego selera ciętego. Nazwany ze względu na smak selera i fizyczne podobieństwo do pietruszki, Par-Cel naciowy rośnie w kępie. Posiada długie, smukłe łodygi, które rozgałęziają się na górze, trzymając grona liści w kształcie pietruszki.

Uprawa selera liściowego

Wielu ogrodników uważa, że uprawa selera naciowego jest łatwiejsza niż odmian szypułkowych. Seler naciowy Par-Cel może być wysiewany bezpośrednio w ogrodzie, ale może mieć trudności z kiełkowaniem. Zaleca się rozpoczęcie cięcia selera w pomieszczeniach w okresie późnej zimy.

Nasiona należy wysiewać cienko na powierzchni gleby, ponieważ seler wymaga bezpośredniego światła do kiełkowania. Aby uniknąć zakłóceń wschodzących korzeni, należy pozwolić, aby woda wypływała z dołu, a nie z góry. Kiełkowanie powinno nastąpić w ciągu 1 do 3 tygodni.

Seler naciowy Par-Cel można sadzić w doniczkach lub na tackach startowych. W przypadku rozpoczynania w niepodzielonym pojemniku, sadzonki należy przesadzić po uformowaniu pierwszego zestawu prawdziwych liści.

Par-Cel odstrasza białe motyle kapusty i jest dobrą rośliną towarzyszącą dla członków rodziny kapustowatych. Stanowi również atrakcyjną roślinę pojemnikową. Spróbuj uprawiać seler naciowy wśród innych ziół w ogrodzie lub dołączyć Par-Cel do doniczek z kosmosem, stokrotkami i migdałkami.

Zbiory selera naciowego

Młodsze liście zbieraj pojedynczo do świeżego wykorzystania w sałatkach. Po ucięciu selera (około 4 tygodni po posadzeniu na wolnym powietrzu), łodygi można zbierać masowo, wycinając je powyżej miejsca uprawy. Ucięty seler odrasta i może być zbierany wielokrotnie w ciągu całego sezonu.

Dojrzałe liście mają silniejszy smak i są najlepsze do gotowanych dań jak zupy lub gulasze. Liście mogą być również suszone i używane do przyprawiania.

Często uprawiany jako coroczny, rosnący seler liściasty w drugim roku pozwala ogrodnikom na zebranie kolejnej uprawy z tej wszechstronnej rośliny. Zimą należy chronić korzenie poprzez ściółkowanie. Następnej wiosny seler naciowy wyprodukuje kwitnące kwiaty.